Okategoriserade

Gnäll och bihotell

Idag har jag varit på ett sjuhelsickes humör som nog kan kopplas ihop med värmen. Jag brukar i det längsta försöka att inte gnälla på väder i allmänhet och värme i synnerhet (vi har ju så många kalla dagar jämfört med antalet varma dagar här uppe i norra delen av landet) men när jag inte kunde sova i natt blev det för mycket och jag vaknade med hornen i pannan utfällda. För att skona familjen tänkte jag åka ut med båten på älven och hålla mig undan all mänsklig kontakt men då visade det sig att båten sprungit läck och tog in en massa vatten. Måste erkänna att jag grät en skvätt av frustration när jag insåg det. Nu ligger den på land igen och väntar på lagning.

Min lilla fina röda fådda skuta.

Iallafall, det här inlägget var tänkt att handla om något helt annat nämligen bihotell. Innan vi åkte på semester till Spanien byggde jag ett stort lägenhetskomplex till insekterna i vår stugträdgård. Jag har ju ofta en förmåga att inte nöja mig med lagom utan drar på för stort och så får jag jobba som en tok för att det någonsin ska bli färdigt.

Så här gjorde jag:

Jag utgick från storleken på hönsnätet (1) (hönsnätet är till för att hålla allt på plats i själva ramen) och sågade till två sidstycken (2) där ena änden är sågad i 45 graders vinkel, en botten (3), ett tak (4), ett bakstycke (5) och en bräda för upphängning (6) av spillvirke från olika tidigare byggprojekt.

Så här byggde jag ihop alla delar. Givetvis blev det fel först, så det vara bara att svära och göra om. Hela klabbet fick sedan ett par lager vit färg.

Sedan började ett evigt sågande. Jag sågade vedklabbar i bitar som var något kortare än djupet på ramen.

Borrandet tog längst tid på hela bygget. Hålen ska helst vara av olika storlek för att gynna ett mångfald av insekter men jag hittade bara en borr som funkade så det fick bli så här. Hålen ska inte gå rätt igenom klossarna utan man får hejda sig i borrandet ca 6 cm in.

Till sist var det bara det roliga kvar, att inreda hotellet dvs pussla ihop alla håliga vedbitar. Mellan den satte jag bitar av ihåliga stjälkar från fjolårets blomsterprakt och torrt gräs. På med hönsnätet så är allt klart.

Än har ingen flyttat in…

…men kanske kommer det gäster till hotellet när birestaurangen under öppnar. Jag har gjort en rabatt med blommor som ska locka till sig pollinerare, den består av blandade sommarblommor, solrosor och tistlar vars frön vi köpte i Skottland (trevligt med resminnen i rabatten). Lite som ett all inclusive för insekter.

Det finns förstås enklare sätt att bygga bihotell på. Det finns massor med information på Naturskyddsföreningens hemsida. Där kan du också registrera ditt bihotell.

Ha det gott!

/Maria

2 kommentarer på “Gnäll och bihotell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s