Okategoriserade

En idiot i köket

Pasta med mangold och menorcaostsås.

Att laga mat är verkligen inte min starka sida, snarare tvärtom. Jag är rent usel och kan misslyckas med det allra enklaste halvfabrikat. Det har faktiskt hänt mer än en gång att vi fått beställa pizza för att jag lyckats förstöra fullt funktionella råvaror. Då är det ju en hiskelig tur att jag har Fredrik, han är precis det motsatta, han kan trolla fram en god middag ur ett nästan tomt kylskåp. Den här ojämna fördelningen av kökstalang medför att det som regel är Fredrik som lagar maten hos oss.

Ibland tänker jag att jag nog borde ta tag i det här med att lära mig laga ordentlig mat utan att försöka ta genvägar. Där är vi nu. En grönskande trädgård är verkligen en inspiration, bara gå runt mellan pallkragarna och välja middag. Så igår bestämde jag att en rätt som innehåller mangold i någon form ska serveras och jag ska laga maten. Efter lite inspirationsgooglande föll valet på pasta med med en gräddig mangold sås. Det kändes som ett vinnande koncept och jag var till och med så kaxig så jag bjöd in svärmorfar att äta min egenkomponerade anrättning. Det här använde jag:

Mangold och mild chili från egen odling. Dubbelt så mycket mangold som man tror ska gå åt. Kan tänka mig att mangolden kan ersättas med spenat.

Vitlök i massor. Fredrik köpte med sig ena riktigt rejäla vitlökar från Menorca.

Ost producerad på Menorca. Den var riktigt hård och bitigt stark i smaken. Det fungerar nog lika bra med någon annan ost som tex parmesan.

Gul lök

Pasta

Matlagningsgrädde

Först hackade jag gul lök, chili och mangoldens stjälkar. Dessa frästes i lite olivolja tillsammans med en pressad klyfta vitlök tills de var hyfsat mjuka. Sedan fick även de hackade mangoldbladen vara med. Man blir förvånad över hur mangoldbladen krymper vid tillagning, en stor bladhög nästan försvinner i stekpannan. När du är less på att röra om så häller du i ett paket matlagningsgrädde och rör om lite till. Salta efter behag. Till sist stjälper man i ungefär en dl riven ost. Häll ner såsen i lagom mycket kokt pasta och ät. Vi stekte hallomi till men det är absolut inte nödvändigt.

16-åringen åt tre portioner, det tar jag som ett tecken på att maten var ätlig.

Hoppas du vågar prova!

/Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s