Okategoriserade

Semester 2018 del 3

Nu är vi inne på del 3 av semester 2018. Vi började hela härliga semestern med en vecka i stugan. Sedan åkte vi en vecka till Menorca. Nu är vi tillbaka i stugan igen för en sista veckas ledighet innan Fredrik ska tillbaka till sina degar och Oskar ska sommarjobba. Det utlovas toppenväder med nästan 30 grader hela veckan så kanske kanske vågar man sig på ett bad i älven den här sommaren.

Det bästa med att komma hem efter att varit borta om så bara en vecka är att komma tillbaka till den här ljuvliga personligheten, jisses vilket välkomnande vi fick och sedan dess har hon som vanligt inte lämnat min sida. Sötnöten där.

Eftersom den senaste veckan även den bjudit på kanonväder så hade stugträdgården fullständigt exploderat av växtkraft. Hela dagen igår har jag rensat och gallrat och fixat och joxat för att försöka få bukt på sådderna och allt ogräs som ju också trivs så gott i värmen.

Gurkan blommar för fullt. Det här är vanlig slanggurka.

Nu blommar även pionerna, kronan i vår stugträdgård. De påminner lite om frasiga ballerinakjolar. Sådana man drömde om att få dansa i under barndomens balettlektioner. Tänk att få vara skalbagge och få krypa omkring i allt de vackra rosa, hoppas hen uppskattar det.

I våras petade jag ner några överblivna frön av blomsterböna i växthuset. Nu slingrar de sig runt allt de kan få tag i och bidrar verkligen till djungelkänslan.

Tomatsorten Black russian blommar med stora kraftiga blommor.

Ruccolan har tyvärr gått i blom i värmen. Vad jag har förstått så är det inte bra att bladgrönsaker gör det. Men vilka originella blommor!

Först ut att ge frukt är en gurkplanta som jag fått av en kollega. En lite mindre sort med ljusare frukter.

Först ut att blomma från en påse frön av blandade sommarblommor är dessa skira vita blommorna. Jag ser verkligen fram emot tills de övriga sorterna också blommar.

I växthuset har jag tagit fasta på två tomattips som jag läst om på nätet. Det första är att man när man tar bort tjuvar på tomatplantorna kan använda tjuvarna till nya plantor. I våras köpte jag två plantor av Röd tomat (sorten var inte mer specificerad än så) och två Russian Black. När de fick tjuvar så petade jag ner dessa där det fanns plats i pallkragarna så nu har jag en hel massa tomatplantor som bildar djungel i vårt lilla växthus. Bra odlingsbudgettips! Det andra tipset är att man ska ta bort de bladen längst ner på stammarna upp till den första kvisten med fruktämnen så att inte bladen tar all näring som istället behövs till att bilda stora härliga tomater. Det har jag pysslat med idag. Det blir lite mer ordning och reda i raderna när man gör så också. Snyggt och prydligt.

Så småningom ska jag berätta om vad vi hade för oss på resan. Jag måste bara sortera upp lite tankar och bilder först.

/Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s