Okategoriserade

Inspirationsfredag: perenner jag vill ha!

Läste någonstans att hösten är bästa tiden att plantera ut perenner eftersom de är svalare i luften och fuktigare i jorden och det gör tydligen att perenner rotar sig bättre då. Jag har en hel lång önskelista på perenner som jag tycker mig behöva i stugträdgården för den gångna sommaren har det hänt något i med min syn trädgårdsodling. Tidigare var det bara ätbara växter som var intressant men nu när jag fick upp alla vackra frösådda sommarblommor i bi-restaurangen så kom jag på helt andra tankar. Nästa år vill jag ha en trädgård som svämmar över av växter som bara finns för att de är vackra.

Här kommer valda delar av min perennönskelista:

Bolltisteln har en helt underbar form och tycks vara en riktig favorit bland humlor och andra pollinerare.

jens-vogel-430400-unsplash.jpg

Vallmo med snygga frökapslar. Jag gillar vallmo när de blommar men frökapslarna hos vissa sorter är ju riktigt vackra.

hosta.JPG

Funkia eller hosta finns i en stor variation av färger och trivs i skugga. Jag vill ha mer frodighet på baksidan av stugan så där skulle dessa bli perfekt. Gärna en av varje sort.

daggkåpa

Daggkåpan ser väl egentligen inte så mycket ut för världen men när det regnar händer det något. Vattendropparna lägger sig som pärlor i bladen och daggkåpan blir vackraste växten i trädgården.

kungsängslilja

Första gången jag såg en kungsängslilja trodde jag inte att den var på riktigt. Hur i hela fridens namn kan en blomma vara rutig? Den är så vacker med sina stora hängande klockor på graciös stjälk. Jag har i ärlighetens namn redan en kungsängslilja i stugträdgården, den för en tynande tillvaro bakom en av vattentunnorna vid ett av stugans hörn, gömd för hela världen. Jag vågar inte flytta på den av rädsla att den ska lämna mig helt om jag börjar gräva runt den så istället vill jag ha fler. Gärna massor!

gräs

Jag vill plantera en riktigt hög och tät grässort runt mitt utebadkar så man inte behöver varken draperier eller bada till allmän beskådan. Kraven på gräset förut högt och tätt är att det ska överleva kalla norrbottniska vintrar och att de rasslar rogivande när det blåser. Att hitta ett gräs som uppfyller alla dessa krav är inte det lättaste, oftast faller det på härdigheten.

rosenmalva

En stor härlig blommande humlesurrande rosenmalva, det vore väl något?

humle

Rikbladiga och snabbväxande humle på växtstöd, sk humlestörar skulle vara fint för att skapa lite olika nivåer, rum och vandrande skugga i vår annars så platta trädgård.

äpple

Jag har pratat om att plantera ett äppelträd ända sedan vi var på stugvisningen för 6 år sedan. det känns som att varje stugträdgård ska ha ett äppelträd men än har vi inte köpt något. Jag fattar inte riktigt varför, det är ju bara att göra. Okej, äpple är ju ett nyttoträd också men nog är det vackert när de blommar minsann.

Sedan kommer det förstås att bli en hel del sommarblommor som klassiska ringblommor, blåklint, prästkrage mm. Oj, vad jag redan längtar tills nästa sommars blomning.

/Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s