Okategoriserade

Inspirationsfredag: lilla radhusträdgården

Nu när vi är hemma i radhuset igen hittar jag en hel del saker som jag skulle vilja fixa med ute i vår lilla radhusträdgård. Och när jag skriver lilla så menar jag verkligen lilla med stort L. På husets framsida har vi en boda, en stenlagd gång och en liten altan som det alltid är skugga på och där allehanda bråte hamnar tillsammans med cyklarna. Inte en jättemysig plats precis men är det skugga man vill ha så är det dit man får gå för baksidan är raka motsatsen, där steker solen precis hela dagen. På baksidan har vi en liten altan och en liten gräsmatta som rymmer yviga buskar, stora perenner och ett par odlingslådor. Allt eftersom sommaren går blir gräsmattan allt mindre när buskarna och perennerna växer sig större, praktiskt för den som klipper gräsmatten med andra ord. Ingen trädgård är dock för liten för att fixas med och göra det bästa av och ambitioner och goda idéer saknas inte här heller.

Här kommer ett några förbättringar som jag verkligen vill ta tag i NU:

Måla utemöblerna

Vi köpte utemöbler (bord + 6 stolar) i trä med en ljusbrun bets(?) på loppis förra sommaren för sammanlagt 450 kronor. Tanken har hela tiden varit att måla dem och färgen vi lyckades enas om var den pigga sommarfärgen svart. Färgen är sedan länge inköpt, nu väntar vi bara på att någon av oss ska få den rätta inspirationen att pensla på den, det är ju rätt mycket pinnar och skrymslen att komma åt, tålamodskrävande pill. Vore det ändå inte lite roligare att måla om man fick gå lös med flera olika färger? Så här:

stolar

Litet växthus av återvunnet material

När vi köpte stugan 2013 bestämde jag att det var slutodlat på den lilla radhustomten. Det skulle vara lättskött och underhållsfritt (så underhållsfri en gräsmatta nu kan vara) men jag hann bara plocka bort pallkragarna innan jag började sakna att kunna gå ut och plocka sallad till frukostmackan ur egen odling även på hemmaplan. I våras köpte jag så nya pallkragar att odla i och började klura på ett växthus.

I stugan har jag ett gäng gamla fönster och vid den gamla komposten lyckades jag gräva fram några fina gamla tegelstenar. Ett växthus i byggsats av gammalt bråte! Allra helst skulle den har riktiga takpannor på taket men det är väl kanske att hoppas för mycket. Ungefär så här tänkte jag mig. Här finns även en bra beskrivning för hur man går tillväga.

Pelargontrappa

En riktig blomstertrappa full med blommande pelargoner vore ju något att pynta altanen med. Vi köpte en blomtrappa på rea på Ikea för ett par år sedan, den är fin och praktisk men nog så fjesig.

ikea
Piedestal SOCKER från IKEA

Jag vill ha en stor, rejäl som rymmer många blommor och efter lite googlande hittade jag den perfekta. Konstruktionen är helt genialisk i all sin enkelhet. Den är byggd av vangstycken som man har som stomme när man bygger trappor så man kan lätt bygga den i precis de mått och antal våningar man önskar. Klicka in på den här bloggen och kika. Där hittar du både inspirerande bilder och instruktioner.

Staket

Väder och vind och inte minst snön har gått hårt åt våra skärmar och staket och de ser allt annat än pigga ut. Nya skärmar och staket skulle kosta över 5000 kronor om man köper dem färdiga. Kan man tänka sig att bygg dem själv halverar man priset.

staket

Byggmax har bra en bra steg-för-steg-beskrivning för skärmar och staket.

En plats i skuggan

Längst ut mot bilvägen som går bakom vårt hus har vi en massiv rönnhäck. Den ger fint skydd mot insyn och skön skugga varma sommardagar. Jag tänker att det skulle passa fint med en liten bänk av något slag där solskygga jag kan sitta och må fina sommardagar.

freestocks-org-177995-unsplash.jpg

En klassiskt snirklig bänk är ju aldrig fel men jag gillar ju att fixa saker själv så jag är lite sugen på en diy-variant av snirklig bänk något i stil med den här.

Trevlig pyssel och fixhelg!

/Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s