Okategoriserade

Vantlördag

Här kommer ett inlägg igen! Samma år som det förra, ja till och med samma månad. Men jag känner att jag vill berätta om vilken trevlig lördag jag hade den gångna helgen.

I lördags var det återinvigning av utställningen #delavantar på Norrbottens museum. Utsällningen är ett samarbete mellan Skånes hemslöjd och Norrbottens dito. Den består av 176 insamlade vantpar stickade av påhittiga stickare runt om i landet som skapat egna vantar och så generöst delar med sig av dessa till folkets stora beundran. Utställningen har tidigare visats i Skåne och finns nu att beskåda och inspireras av här i Luleå tom den 30 april.

blogg201803113
Underbar vantparad!

Om man inte har möjlighet att ta sig till Lulestan så kan man titta på alla fina skapelser på nätet. Där hittar man också beskrivningar på ALLA vantar. Hurra!

Det var otroligt inspirerande att se alla fina vantar, jag ville bara hem fort för att sätta stickorna i en ny vantstickning. Mina favoriter blev vanten Lule, formgivna av en utflugen lulebo som inspirerats av bågarna på Bergnäsbron. Blev lite sugen på att sticka ett par till Fredrik som ju färdas över bron veckans alla arbetsdagar på väg till sitt jobb på sydsidan. När jag visade vantdesignen åt den tänkta mottagaren blev han glad men hade också en del önskemål på några förändringar i mönstret, han vill ha någon liten broöppning någonstans på vanten. Det återstår att se om han får som han vill.

blogg201803112
Vem vill inte ha ett par Lulevantar?

Mer info om #delavantar hittar du på Facebook på #delavantar och på Instagram.

Som grädde på moset på en redan fin dag så var en av mina favoritpoddare, Johanne Ländin från podden Nördic knitting, på plats och berättade om mönster och inspiration. Det var intressant att höra om hur mönster delats och vandrat mellan olika ställen i Europa och hur Johanne själv inspireras av dessa för att skapa nya mönster till olika plagg.

blogg201803111
Johanne Ländin pratade mönster och vi lyssnade andäktigt.

Här kan du lyssna när Johanne Ländin pratar med hemslöjden i Skånes hemslöjdskonsulent och initiativtagaren till utställningen Sofia Månsson.

Jag åkte hem därifrån med en hel massa inspiration och en hel rad nya punkter på min stickiga att göra-lista.

Hej hopp!

/Maria

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s